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QUESTIONS AND ANSWERS 

S/N QUESTION RESPONSE FROM Q&A PANEL 

1 

As an event company that provides 

manpower for main contractors, do the 

supervisors need to be BCA qualified, 

or should the ride managers be 

represented by main contractors? 

According to s13(1)(b)(iv) of the Amusement Rides Safety Act 

2011, a person must not operate an amusement ride unless 

there is appointed in respect of the amusement ride at least 

one ride manager to oversee, manage and supervise the daily 

routine operation and maintenance of the amusement. 

The duty to appoint a ride manager falls upon the holder of the 

operating permit. In addition, the holder of the permit must 

employ sufficient manpower to ensure the safe operation and 

maintenance of the device. 

 

As discussed at the Forum, it is imperative that a ride manager 

possesses not only an in-depth understanding of their ride but 



S/N QUESTION RESPONSE FROM Q&A PANEL 

also the requisite academic and technical expertise to ensure 

its safety at all times. 

 

Section 13 of the Amusement Rides Safety Act 2011: 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr13-  

 

2 

If an event company engages ride 

operators as part of the event/activity, 

who will be responsible for the safety of 

the amusement ride - the event licensor 

or the ride operator? 

Based on s5 and s13 of the Amusement Rides Safety Act 

2011, if the ride is regulated and is being used at an event 

space, it must have a valid installation and operating permit.  

 

The holder of the operating permit also has specific duties, 

such as ensuring the appointment of a ride manager and there 

is in force a public liability insurance covering the person 

responsible for the ride. It's important to note that event 

companies often engage firms with existing amusement rides. 

In such cases, it's important to confirm if the ride needs to be 

regulated and verify the validity of its operating permit. 

Operating an unauthorized ride makes both the ride owner and 

the premises owner accountable. The event licensor and the 

ride operator are jointly responsible for ensuring the safe 

operation of the ride. If there are any uncertainties, please 

approach BCA for any clarifications. 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr13-
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Section 5 of the Amusement Rides Safsety Act 2022: 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr13-  

 

Section 13 of the Amusement Rides Safety Act 2011: 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr13-  

 

3 

In the roles and duties of a ride 

manager, what is the difference in the 

types of inspections that the ride 

manager is responsible for? 

Individuals applying for the role of a ride manager of a 

regulated amusement ride should have a comprehensive 

understanding of the legal responsibilities associated with the 

position. As mentioned in Regulation 21 of the Amusement 

Rides Safety Regulations 2011 and Section 17 of Amusement 

Rides Safety Act 2011, a ride manager is tasked with ensuring 

that all aspects of ride’s operation and maintenance are 

managed, including supervising and overseeing the daily 

operations, and routine maintenance of the ride. 

 

Regulation 21 of the Amusement Rides Safety Regulations 

2011: 

https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-

2011?DocDate=20200615&ProvIds=P1III-#pr21-  

 

Section 17 of the Amusement Rides Safety Act 2011: 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr13-
https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr13-
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?DocDate=20200615&ProvIds=P1III-#pr21-
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?DocDate=20200615&ProvIds=P1III-#pr21-
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https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr17-  

 

4 

Do kids' battery-powered cars require 

any license to operate? If required, how 

does he apply for a license for a 1-day 

event? 

According to the Third Schedule of the Amusement Rides 

Safety Regulations 2011, power-driven amusement rides with 

a total motive power rating of up to 1.1 kilowatts are exempt 

from these regulations, with the exception of the following: (a) 

mechanical simulators; (b) go-karts; (c) bumper cars; and (d) 

power-driven roller gliders.  

 

This motive power rating is the combined motive power of all 

the motors producing that motion in the amusement ride. 

Therefore, if the kids' battery-powered cars in question have a 

total motive power rating of 1.1 kilowatts or less, they are not 

subject to these regulations and would not require an operating 

permit. 

 

Third Schedule of the Amusement Rides Safety Regulations 

2011: 

https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-

2011?DocDate=20200615&ProvIds=Sc3-#Sc3-  

 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P13-#pr17-
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?DocDate=20200615&ProvIds=Sc3-#Sc3-
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?DocDate=20200615&ProvIds=Sc3-#Sc3-
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5 

As Fire and Rescue Coordinator (FRC) 

is a statutory requirement for 

amusement rides, can we have more 

FRC courses to meet the demand? 

SCDF currently holds two in-person FRC courses each year. 

While SCDF is open to the possibility of offering online courses 

in the future, the current preference is to continue with physical 

courses due to the higher level of engagement and interaction 

they provide compared to online alternatives. If there are any 

changes and additional FRC courses to be scheduled, SCDF 

will notify all ride managers and ride operators through emails. 

 

6 

A participant sought clarification on the 

type of adverse incidents to be reported 

to SCDF 

The incident reporting procedures can be accessed through 

the link below, including the circumstances that SCDF and the 

other authorities (including BCA) are required to be notified.  

 

BCA Incident Notification: 

https://www1.bca.gov.sg/regulatory-info/amusement-

rides/amusement-rides-legislation/incident-notification  

 

7 

What is the estimated timeline required 

to obtain the respective installation 

permit/operating permit? 

For any new ride, it is advisable that the Qualified Person (QP) 

appointed to certify compliance of the ride should make an 

appointment to consult BCA early. 

 

The QP must also factor in sufficient time for clarifications on 

the design and manufacturing of the ride, as well as processing 

about:blank
about:blank
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of the documentations on the ride design and manufacturing, 

as well as the assessment report from the QP. To minimise 

unnecessary delays, the QP should also ensure the necessary 

documents are submitted for the application for installation 

permit. 

 

More information on the permit application process and 

requirements can be found on our website at 

https://www1.bca.gov.sg/regulatory-info/amusement-

rides/permit-application.  

 

Permit Application Guide:  

https://www1.bca.gov.sg/docs/default-source/docs-corp-

regulatory/amusement-

rides/application_guide_v3_2.pdf?sfvrsn=f502a4f8_6 

 

8 

For adverse incidents reported to BCA, 

should the operator wait for approval 

from BCA to continue operating or 

continue to operate after safety checks 

with no abnormalities found? 

According to s54 of the Amusement Rides Safety Act 2011, if 

an adverse incident occurs in relation to an amusement ride, 

the person responsible for the ride and the ride manager must, 

as soon as practicable, inform the Commissioner of 

Amusement Rides Safety (the “Commissioner”). 

Subsequently, the Commissioner may also direct the 

about:blank
about:blank
about:blank
about:blank
about:blank
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responsible party to immediately close or cordon off the 

amusement ride, and to implement specific measures as 

directed. Therefore, in the event of an adverse incident, the 

amusement ride must not resume operation until approval is 

granted by BCA. 

 

Section 54 of the Amusement Rides Safety Act 2011: 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P18-#pr54-  

9 

Is there a guide on the requirements of 

a Visual Monitoring System? 

According to regulation 16(1)(i) of the Amusement Ride Safety 

Regulations 2011 and BCA Circular APPARSA-2020-01 

issued on 15 June 2020, all amusement rides must be 

monitored by an electronic visual surveillance system, such as 

closed-circuit televisions (“CCTV”). The recordings from these 

systems must be retained for a minimum of 14 days.  

 

When installing a CCTV system (or multiple CCTVs), the 

operator should strive to ensure comprehensive coverage of 

the entire ride. This CCTV footages will facilitate investigations 

in the event of incidents. This will, in turn, minimise the 

operational downtime in the event that the ride is required to 

be shut down due to an incident. Additionally, the CCTV 

surveillance could serve to safeguard operators’ interest in 

https://sso.agc.gov.sg/Act/ARSA2011?ProvIds=P18-#pr54-
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instances which patron behaviour may have contributed to the 

incident. 

 

Regulation 16(1)(i) of the Amusement Rides Safety 

Regulations 2011: 

https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-

2011?DocDate=20200615&ProvIds=P1III-#pr16-  

 

BCA Circular APPARSA-2020-01: 

https://www.corenet.gov.sg/media/2330570/circular-on-

amusement-rides-safety-amendment-regulations-2020.pdf 

 

10 

If an inflatable bouncy castle 3m x 3m is 

deployed, do we need to apply for an 

operating permit? 

No, inflatable of base area 3m x 3m, provided that the 

maximum vertical displacement above ground for the patrons 

are not more than 5m, will not be regulated under the 

Amusement Rides Safety Act 2011.  

 

According to the Second Schedule of the Amusement Ride 

Safety Regulations 2011, an inflatable will be classified as a 

regulated amusement ride if it meets specific criteria. These 

criteria encompass not only the inflatable's base area, but also 

its maximum vertical displacement above the ground, escape 

https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?DocDate=20200615&ProvIds=P1III-#pr16-
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?DocDate=20200615&ProvIds=P1III-#pr16-
about:blank
about:blank
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requirements, and whether it is grouped, among other factors. 

Additional information regarding the requirements for 

inflatables can be found on our website at 

https://www1.bca.gov.sg/regulatory-info/amusement-

rides/amusement-rides-legislation.  

 

Second Schedule of the Amusement Rides Safety Regulations 

2011: 

https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-

2011?ValidDate=20210101&ProvIds=Sc2-#Sc2-  

 

about:blank
about:blank
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?ValidDate=20210101&ProvIds=Sc2-#Sc2-
https://sso.agc.gov.sg/SL/ARSA2011-S343-2011?ValidDate=20210101&ProvIds=Sc2-#Sc2-

